Самоубиецът Ахмед Емин е опят от ходжи според канона
Самоубиецът Ахмед Емин е опят от ходжи според канона / netinfo
Ахмед Емин е опят от ходжи на погребението си, защото в последните му минути не е имало свидетели, които да докажат, че е бил напълно здрав. Дясната ръка на Доган може да е получил психично разстройство, което да е довело до самоубийството му. Така имамът на шуменската Томбул джамия Бейхан Мустафов коментира мюсюлманското опело от 10 ходжи на Емин, въпреки че ислямът категорично отрича самоубийството. В Корана е записано "И не убивайте сами себе си!".

Ислямът прави компромиси за болни хора, които не мислят стабилно, преди да посегнат на живота си. Тъй като няма свидетели на самоубийството на Емин, които да удостоверят, че е бил напълно здрав, добронамерено е отслужена молитвата за покойник „дженазе намазъ”. Канонът обаче не позволявал опело на самоубийци, които слагат край на живота си напълно здрави, добави Мустафов.

Според варненския мюфтия Расим Расим ислямът не прави разлика между покойниците. Независимо как са починали - всички мюсюлмани могат да бъдат опяти. Ходжите, които извършват ритуалите, не влизали в грях. Расим не можа да си спомни колко самоубиеца е опял и кога е бил последният случай.

Интервютата с Бейхан Мустафов и Расим Расим може да чуете в звуковите файлове.