Салон и актова зала стават класни стаи в отесняла училищна сграда
Салон и актова зала стават класни стаи в отесняла училищна сграда / Дарик Варна, архив

Да бъде изготвена количествено-стойностна сметка за преустройство на физкултурен салон и актова зала в 4 класни стаи за нуждите на ОУ "Захари Стоянов", решиха съветниците на днешното заседание на Общинския съвет. Администрацията трябва да проучи и възможностите за смяна на предназначението на стола на учебното заведение.

Проблемът между основното училище и Математичесаката гимназия е дългогодишен, като сградата, която те делят, отдавна е тясна за учениците на двете школа.

Според съветника Янков Станев генералното решение на проблема се крие в изграждането на ново училище, което би струвало на общината 3,4 милиона лева и би осигурило 35 класни стаи.

Колегата му Владимир Тонев обясни, че с преустройството на 4 учебни стаи проблемът с недостига ще се разреши само временно и следващата година той отново ще е на дневен ред. Съветникът предложи да се проучат възможностите ОУ "Захари Стоянов" да ползва сграда на Спортното училище в кв. "Чайка".

Общинският съветник Йорданка Юнакова посочи, че грешка на директора на основното щколо е довела до конфликта с недостига на класни стаи. „Приемът в Математическата гимназия вече е приключил и децата са се записали. Директорът не може да намаля паралелки. Едновременно с това родители са заявили желание децата има да учат в основното училище. Грешка на директора е, че е поел ангажимента пред родителите да обяви прием, такъв, какъвто не позволява сградата", обясни Юнакова. Тя предложи да се създаде работна група, която да огледа базата на Спортното училище и да прецени възможностите за преместване. Според Юнакова преустройство на класни стаи не може да стане само по волята на единия от директорите.

Проф. Николай Джагаров предупреди колегите си, че решението за преустройство лесно може да бъде обжалвано в съда. Въпреки тези мнения, общинарите гласуваха администрацията да изготви количествено-стойностна сметка за преустройство в сградата, която двете школа делят.