С възстановка честваме 103 години от първата българска морска победа
С възстановка честваме 103 години от първата българска морска победа / снимка: Дарик Варна, архив

На днешния 8 ноември се навършват 103 години от първата победа на Българския военен флот - успешната атака на „Дръзки" над турския крайцер „Хамидие" през Балканската война.

По този повод днес Военноморският музей ще отвори експозицията си както в редовните работни дни. Ще бъде оказана почит на българските моряци като пред паметника на командира на отряда капитан I ранг Димитър Добрев ще бъдат поднесени венци и цветя. В 11.00 ч. сдружение „Клуб миноносец „Дръзки", със съдействие от клуб „Традиция" - Варна, ще представи историческата възстановка „На борда на „Дръзки" в паметната нощ".

На 7 ноември 1912 г., след съобщението за движението на турски транспортни и военни кораби, капитан ІІ ранг Димитър Добрев повежда отряд от 4 торпедоносеца в боен поход. На 32 мили от Варна забелязват силуета на крайцера „Хамидие". В първите часове на 8 ноември отрядът атакува неприятеля. Последен от дистанция под 100 метра атакува „Дръзки". Оглушителен взрив показва, че целта е поразена. „Хамидие" е изваден от строя и са сериозно нарушени комуникациите на противника по море. Атаката доказва ролята на флота за защита на бреговете ни и е един от примерите за успехите на Българската армия в Балканската война.