С шествие и хоро Варна ще отбележи Деня на християнското семейство
С шествие и хоро Варна ще отбележи Деня на християнското семейство / Варненска и Великопреславска митрополия

Християните отбелязват църковния празник Въведение Богородично, посветен на християнското семейство. Във Варна празникът ще бъде почетен с шествие и семейно хоро.

Празничната програма ще започне в 9:00 часа със света литургия в Катедралата „Св. Успение Богородично”. Час и половина по-късно - в 10:30 часа, от площада пред храма ще тръгне шествието, водено от оркестъра на Военноморските сили. В него ще се включат кметът Иван Портних, духовници, ученици от седем варненски училище. В 11:15 ч. на сцената пред входа на Морската градина ще има празнични слова и молебен за закрила на семейството и децата. Празникът ще приключи със семейно хоро и концерт.

На 21 ноември Православната църква чества празника Въведение Богородично. В основата му е едно важно събитие от живота на Богородица. Когато тя била на три години, нейните родители Йоаким и Анна изпълнили  дадения обет и тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм, за да я посветят на Бога.

С решение на Св. Синод от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство. На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития и така да ги възпитават в християнски дух.

По това какво е времето на днешния ден, народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.