Родители настояват за подбор на първокласници в Руското училище
Родители настояват за подбор на първокласници в Руското училище / netinfo
Налице е пропуск в Закона за народната просвета и Правилника за приложението му, които се отразяват на приема на първокласници в Осмо СОУПЧЕ “Ал. С. Пушкин”. Това твърдят родители от училищното настоятелство на учебното заведение. В закона и правилника са предвидени общи правила, предвидени са и особени правила за деца със специални образователни потребности, но не са предвидени такива за ученици с изпреварващи възможности.

Поради тази причина за следващата 2008 – 2009 учебна година Руското училище няма възможност и не е получило разрешение да проведе подбор за прием в първи клас. Аргументът против избирането на ученици след тест е, че подобен ход би ограничил равния достъп до образование. На 9 май Педагогическият съвет на Руското училище е получил писмо от РИО да се придържа към нормативните разпоредби за прием. От Инспектората по образование пък се позовават на писмо от МОН от 6 април миналата година, в което се посочва подобно искане.

Според родителите на деца, които вече са ученици във въпросното варненско школо, за да се поддържа традиционно високото ниво на подготовка в институцията, трябва да се запази процедурата, която дава възможност да се подберат децата, имащи не само склонност към езиците и желание за изучаването им, но и възможност да понесат по-голямото натоварване в обучителния процес.

Според училищното настоятелство, от 34 г. СОУ “Ал. Пушкин” работи като единственото училище във Варна, съчетаващо ранно чуждоезиково обучение и профилирано гимназиално чуждоезиково обучение, а високите резултати на учениците в него, се дължат точно на предварителния подбор на първокласници.

По думите на родителите, се получава противоречие заради утвърдения от МОН през 2002 г. учебен план, който ще продължи да бъде в сила и за в бъдеще и изискването за липса на подбор на ученици, тъй като планът е съобразен с доказаните им високи възможности и повишени изисквания към тях. Деца, приети в Руското училище без тест за вход не биха се справили с материала и могат да повлияят негативно на досегашното ниво на обучение, твърдят родителите.

Те, заедно с възпитаници на образователното заведение, са провели подписка в подкрепа на предварителната селекция на деца, която ще бъде изпратена до министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, до кмета на Варна и директора на дирекция “Образование” при община Варна.