Рибен курбан и молебен за здраве на Никулден в Аспарухово
Рибен курбан и молебен за здраве на Никулден в Аспарухово / sever.bg

Покровителят на рибарите, моряците, търговците и банкерите – Св. Николай Чудотворец, ще бъде почетен в „Аспарухово“ с празнична програма, молебен за здраве и благополучие и рибен курбан. Събитието се организира от местния православен храм „Св. Цар Борис I”, читалище „Просвета 1927“ и Съюза на пенсионерите.

В 9 часа в храма „Св. Цар Борис I“ започва празничната св. Божествена литургия. Веднага след тържествената служба от храма ще тръгне литийно шествие по ул. „Злетово“ и бул. „Народни будители“ до центъра на квартала. В 12 часа пред паметника на Доброволеца до Народно читалище “Просвета 1927“ ще започне празничната програма, в която ще се включат възпитаници на читалището и ученици от СОУ „Любен Каравелов“.

В 13 часа Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще освети традиционния за този ден рибен курбан, който ще бъде раздаден на миряните за здраве и благоденствие.
Повод да се отправят молитви към Бога именно в този ден - празникът на светеца – покровител на водите, моретата и ветровете, е сполетялото квартала наводнение през юни тази година.

Курбанът е жест на благодарност към всички хора, подали ръка след водното бедствие и обединили сили за бързото възстановяване на квартал „Аспарухово“.