Янко Станев: Никога не съм излизал от СДС
Янко Станев: Никога не съм излизал от СДС / netinfo

Винаги съм бил в СДС и никога не съм излизал от него, заяви пред Дарик новият председател на СДС Варна Янко Станев. Той уточни, че на конференцията, проведена вчера, са присъствали 180 делегати, а не 80. По думите му, около 250 души са платили членския си внос в партията.

Янко Станев отхвърли обвиненията, че конференцията, на която беше избран за председател на СДС Варна, е нелигитимна. Липсата на вече бившия председател Цанко Цветанов, заместника му Балин Балинов и на председателя на партията в район „Одесос” Николай Бошнаков Станев нарече „въпрос на личен избор”.

„Аз нямам визията да смятам, че политиката не е личен избор и обществен ангажимент. Защото светът на хората понякога е много различен от света на властта. СДС Варна трябва да ликвидира тази разлика”, коментира Станев.

Той каза още, че „СДС Варна няма и не може да използва адреналина на недоволството и конкуренцията както в партията, така и извън нея, като път към агресията и деструкцията. Стабилността на управлението на Варна и държавата нямат за СДС алтернатива.”

„Линията на СДС за бъдещето е интегриране на икономическите приоритети и социалната инфраструктура в националната идея и местното самоуправление”, заяви пред Дарик Янко Станев.

На въпрос откога точно е член на СДС, Станев отговори, че отново е в партията официално от около година. Той уточни, че винаги е бил привърженик на синята идея, въпреки годините в ДПС. „За 26 години в политиката като че ли съм се превърнал в гръмоотвод. Ако млъкна, съм виновен и част от задкулисието. Ако говоря, ставам обект на черния пиар. И затова приемам предизвикателството да не съм част от задкулисието.”

Янко Станев е сред основателите на варненската организация на СДС през 1989 г. През 1990 г. става член на партията на Петър Дертлиев – БСДП, а през 1995 г. е избран за кмет на квартал "Владиславово" с листата на Демократична алтернатива за републиката – ДАР. През 1997 г. става член на СДС, като през 2005 г. е изключен от партията. Преминава към ДПС, откъдето е изключен през 2012 г. От 1999 г. насам е общински съветник.