Проверяваме имена на улици в нов каталог
Проверяваме имена на улици в нов каталог / Sofia Photo Agency
Няма сформирана експертна група, която да прецени дали турските наименования на улиците и обектите в града трябва да се запазят или премахнат. За това алармираха общинарите Красимир Маринов от Атакаи герберът Данчо Симеонов.

Преди Нова година Общинският съвет задължи кмета на Варна да сформира работна група, но той още се бави. Не ни е ясно и кой влиза в нея. Съветниците от комисията по “Наименования” искаме да бъдат включени повече специалисти, за да се вземе адекватно решение, поясниха Маринов и Симеонов.

Община Варна ще издаде справочник, в който са записани имената на улиците и площадите в града. Това съобщи доц. Константин Трошев - председател на постоянната комисия към Общинския съвет по “Наименования”.

Справочникът ще бъде отпечатан в тираж от 1000 екземпляра. Той ще включва над 1050 имена на улици и площади, към които ще има и кратко историческо обяснение за произхода на името им. Броеве от справочника ще бъдат раздадени на библиотеките в града, а други ще бъдат пуснати в продажба, уточни доц. Трошев.

Ако новият справочник се приеме добре, ще се издаде втора подобно издание, което ще е предназначено за туристите по курортите. То ще се преведе на няколко чужди езика и към него ще бъде прикрепена административна карта на Варна.