Провериха електромагнитните полета около забавачниците
Провериха електромагнитните полета около забавачниците / dariknews.bg, архив

Няма отклонение от пределно допустимите стойности на електромагнитните полета в районите на детските и учебните заведения във Варна. Това показват резултатите от мониторинг, извършен от Регионалната здравна инспекция - Варна за 2011 г.

Изследвани са били общо 11 обекта - 4 училища и 7 детски заведения. Проверените школа са Руското училище, Хуманитарната гимназия, СОУ "Св.Климент Охридски и ОУ "Г.С.Раковски". Изследвани са били електромагнитните полета край следните забавачници - ОДЗ 7 в кв.Чайка, ЦДГ №28 "Карамфилче", ОДЗ "Дружба", Детска ясла №5, ОДЗ №10 "Приказка", ЦДГ 32 "Моряче" и Детска ясла 13.

С измервания са били обхванати общо 11 базови станции на трите мобилни оператора. Извършени са били общо 4 49 измервания, информират от здравната инспекция.

Отчетените нива във Варна са в границите между 0,03 и 0,56 μW/ cm2 при максимална плътност на мощност.

За честоти от 300 МНz до30 GНz съгласно родното законодателство се нормира величината плътност на мощност (S, μW/ cm2 ). Приетата гранична стойност за тези
честоти у нас, осигуряваща достатъчна защита на здравето на населението е 10μW/ cm2.

В нашата страна нормативният документ, въвеждащ гранични стойности (пределно допустими нива)за защита на населението е Наредба № 9/1991 г на МЗ и МОС,ДВбр.35 с изменение и допълнение в ДВ,бр8/2002г. Той регламентира граничните стойности за определен честотен диапазон за стационарни комуникационни източници,излъчващи в населените места. Съгласно цитираната наредба преди въвеждането на всеки нов източник в експлоатация се изисква изчисляване на хигиенно защитни зони т.е.пресмятане на разстоянието от източника на което стойностите на ЕМЛ достигат пределно допустимите нива за защита на населението. Следващият етап е измерването в реални условия, след пускането на източника в експлоатация. Такъв е регламентът за приемане на такива обекти и в другите страни в Европейския съюз.

Електромагнитните полета имат множество приложения в модерните комуникации. Най-разпространените източници са мобилните телефони, безжичните телефони, локалните безжични мрежи и радиопредавателните кули. Медицинските скенери, радарните системи и микровълновите печки също използват електромагнитни полета. Радиочестотите варират от 100 kHz до 300 GHz. Базовите станции на мобилните оператори и радиопредавателните кули са съоръжения, проектирани за предаване на радиосигнали. Тъй като полевата сила бързо отслабва с разстоянието, повечето хора са изложени само на малка част от препоръчителния максимум.

Повечето европейски страни са приели за гранични стойности препоръчаните от Международния комитет по защита от нейонизиращи лъчения -ICNIRP. За честотите ползвани в мобилната комуникация, граничните стойности са както следва:
• 900 МНz -450μW/ cm2
• 1800МНz -900 μW/ cm2
• 2100 МНz-1225μW/ cm2

Световната научна общественост, въз основа на изследванията, извършвани през последните 10 години счита, че при спазване нормите на ICNIRP, не може да има вредни ефекти върху здравето на населението.