Проф. д-р Христина Групчева
Проф. д-р Христина Групчева / netinfo
Все повече случаи на късогледство има при децата
Веднъж годишно при офталмолог след навършване на 40 години
93020
Веднъж годишно при офталмолог след навършване на 40 години
  • Веднъж годишно при офталмолог след навършване на 40 години
Хората над 40-годишна възраст трябва да преглеждат зрението си веднъж годишно. Това обясни във варненския ефир на Дарик офталмологът проф. д-р Христина Групчева. Важно е това да става в центрове и оптики, където има нужните условия за задълбочен преглед на очното дъно, а не в места, където се изписват очила без изследвания, добави тя.

Изискванията на пациентите по отношение на тяхното зрение се увеличават все повече, посочи специалистът. За да се удовлетворят те, се разчита на съвременните технологии.

„През последните години лазерите са нещо, което се прилага. Те помагат за прецизни операции, с тях можем да сме все по-точни. Генетично човек е създаден да има добро зрение до около 40 години, след което настъпва възрастово далекогледство и значителна част от хората имат нужда от корекция. Това не бива да ги притеснява, тъй като положението може да се коригира с очила. Късогледите хора с в по-благоприятни позиции, тъй като могат да свалят очилата и да виждат надалеч. Освен това те слагат по-рано очила и свикват с тях. Тези с далекогледство обаче слагат по-късно очила и по-трудно ги приемат, тъй като не са свикнали“, коментира проф. Групчева.

Една от най-благоприятните за оперативно лечение очни болести е катарактата. Старческата слепота се преодолява чрез заменяне на собствената леща на пациента с изкуствена. Все още обаче не могат да се достигнат варианти, при които имплантираната да има еластичността на млад човек, призна офталмологът. Въпреки това 99 процента от пациентите са доволни от резултата след операция.

Профилактиката е особено важна за предпазване от глаукома. При това заболяване не се връща загубеното, тъй като зрителният нерв не се възстановява. При него няма симптоматика, затова трябва да се правят изследвания на определен период от време, съветва д-р Групчева.

По нейни думи първото посещение при очен лекар трябва да бъде, когато детето навърши 3 години, дори то да няма оплаквания.

Тенденцията е да има все повече късогледи деца. Мързеливото око също се среща все по-често. При него лечението може да даде резултат само в ранна детска възраст – до 5 – 7 години. Това не е патология, но мозъкът не разпознава второто око и доминира само едното. Затова тези деца не могат да ходят на 3Д кино, обясни професорът.

Проф. Групчева е на мнение, че българското здравеопазване е на световно ниво, а медицинското обслужване е по-достъпно в сравнение с много други страни.

Целият разговор с проф. Христина Групчева е в прикаченото аудио.