Присъждат две награди Варна за култура посмъртно
Присъждат две награди Варна за култура посмъртно / Дарик Варна, архив

Две награди „Варна” в областта на културата ще бъдат присъдени посмъртно на церемонията на 23-ти май в зала „Пленарна” на Община Варна. Това е прецедент в историята на тези отличия, обяви на днешно заседание на общинската комисия по култура нейният председател Даниела Димова.

Окончателното разпределeние на наградите е гласувано в петък на заседание на седемчленно жури. Отличието отива при тези от номинираните, които са събрали поне 2/3 от гласовете на журито, поясни Димова.

В категорията „Опера” признание за цялостната й художествена-творческа дейност посмъртно чрез присъждането на награда „Варна” получава диригентката Малина Хубчева.

Посмъртно отличие се присъжда и в категория „Танц” на Стефан Желязков за фолклорния танцов спектакъл „Пуста младост, сватба недолюбена”.

Голямата награда „Варна” отива при Ламбрин Сотиров за основаването и изграждането със собствени средства на проекта „Стара Варна” и за провеждането на часове по „Варна знание” в музея „Стара Варна” повече от 10 години.

В категория „Литература” журито дава най-много гласове за Елица Виденова и нейната  книга „Яж ябълки и си мълчи”, а  в категория „Театър” награда грабва екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” за постановката „Паметта на водата”.

В областта на изобразителните изкуства журито е сметнало, че признание заслужават сдружение „EVOLUTION”, доц. Антоанета Радоева и Светлан Стефанов.

В категория „Музика” варненската музикална формация „Лот Лориен” пък е с признание за създадения през 2012-та година албим „Elsewhere”.

Матей Тодоров и Явор Бобев ще получат награда „Варна” за историко-документалния филм „Спасеният град”.

Достатъчно гласове от журито в категория „Журналистика” са събрали Светлана Вълкова и Борислав Дряновски за високи постижения за предаването „Неизвестното за известното” с водещ Светлана Василева.

Награда „Варна” за архитектура отива при студио „Е-Арх.”.