Приеха минималната тарифа за такситата във Варна
Приеха минималната тарифа за такситата във Варна / Dariknews.bg, архив

Минималната тарифа за таксиметров превоз във Варна през деня да е 75 ст., а през нощта 85 ст. Това решение взеха варненските общински съветници по време на днешната сесия на местния парламент. Предложението беше одобрено и на заседание на транспортната комисия миналия месец. До момента определен минимален праг за таксиметров превоз не е имало, а максималният е 2 лева.

Съветниците отхвърлиха предложението на Николай Георгиев от ГЕРБ - минималната дневна цена да е 60 ст., а нощната - 70 ст. Според Андрей Василев от Нашият град цената не бива да бъде под конкурентноспособната на пазара. Ако въведем тези тарифи, ще стимулираме таксиметровите шофьори да използват незаконни методи, за да увеличат приходите си и да вдигат изкуствено цената".

Мнението му беше подкрепено и от Христо Атанасов, който припомни, че на заседанието на транспортната комисия са разгледани и тарифите в други големи градове. След направения анализ е станало ясно, че цената от 75 ст. за дневна и 85 ст. за нощна тарифа е най-приемлива. За сравнение в Пловдив дневната тарифа е 67 ст., а нощната 77 ст. В Бургас и Добрич цената е като предложената във Варна - 75 ст. дневна и 85 ст. нощна.