През март стартира обществено обсъждане на устройствения план на Варна
През март стартира обществено обсъждане на устройствения план на Варна / netinfo
В сегашния вариант на Общия устройствен план на Варна не се предвижда застрояване нито на Морската градина, нито на зоните, които и по стария план са предвидени за озеленяване и паркове. Това съобщи архитект Иван Трендафилов по време на днешния брифинг на кмета Кирил Йорданов. Процедурата по приемане на ОУП се забавя, тъй като от Общината още чакат проектът да бъде подписан от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Веднага след получаването на писмо от еко ведомството, работна група, в която ще се включат експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от Общината, ще обсъди дали са отстранени забележките от месец ноември. След това започва обществено обсъждане, като дискусиите ще се състоят на 10 места в града, обясни архитект Трендафилов. Той прогнозира, че дискусиите ще започнат най-късно до средата на месец март.

След обсъжданията експерти ще обсъдят кои от предложенията и забележките на гражданите могат да се вземат предвид. Окончателният проектен вариант трябва да се приеме от общинските съветници, след което отново да бъде одобрен от министерството, уточни Трендафилов.