Премиерът на Люксембург: Ще станете член на Шенген в най-скоро време
Премиерът на Люксембург: Ще станете член на Шенген в най-скоро време / Дарик Варна

„България е една от европейските страни, в които публичните финанси са много добре управлявани. Управлението на публичните финанси тук е по-добро дори от някои страни-членки на Еврозоната". Това заяви във Варна министър-председателят на Люксембург Жан-Клод Юнкер след среща с българския си колега Бойко Борисов.

„Страната ви трябва да стане член на Шенген в най-скоро време", посочи още Жан-Клод Юнкер. Според него България е положила огромни усилия в посока на това външните граници на Европейския съюз да бъдат много добре охранявани. По думите на Юнкер България върви напред, а Люксембург оценява големия напредък, който страната ни е направила в най-различни области.

Българското правителство показва изключителна смелост и твърдост. Малките дечица, бъдещите граждани на България ще берат в бъдеще плодовете от усилията, които са положени днес, смята премиерът на Люксембург. Според Юнкер един мандат обаче не е достатъчен, за да бъде изградена една добра система на разход на публичните финанси.

На въпрос дали в Еврозоната ще има втора рецесия, Жан-Клод Юнкер заяви, че такава няма да настъпи. „Не виждам Еврозоната да рискува втора рецесия. Вярно е, че растежът се забави. Това са дължи на някои страни и фактори повече, от колкото на други", посочи премиерът на Люксембург, който е и председател на Еврогрупата - групата на финансовите министри на Еврозоната. Юнкер изрази мнение, че страните от Еврозоната, както и тези извън нея, трябва да положат известни усилия.

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер е на двудневно работно посещение в страната ни. След срещата на четири очи между двамата правителствени ръководители в резиденция „Евксиноград" ще се проведат пленарни разговори на делегациите. От българска страна в разговорите се включиха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, заместник-министърът на външните работи Константин Димитров и подуправителят на БНБ Калин Христов. В делегацията от Великото Херцогство са министърът на образованието и професионалното обучение Мади Делво-Стер и високопоставени служители от министерствата на финансите и външните работи.