Представят проекта за плавателен канал Варна - Русе
Представят проекта за плавателен канал Варна - Русе / Дарик Варна, архив

Във Варна ще се проведе редовно съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и на Регионалния координационен комитет към Регионалния съвет за развитие в Североизточен район. Заседанието е свикано от областния управител на Варна Стоян Пасев, който е председател на двата съвета за периода от 1 януари до 30 юни тази година.

Очаква се Пасев да представи аргументи в подкрепа реализирането на проекти с приоритетно значение за развитие на сухопътната инфраструктура и инфраструктурата на морския транспорт на територията на Североизточен район. Това са доизграждането на автомагистралите "Хемус" и"Черно море", утвърждаването на пристанище Варна като логистичен и дистрибуторен център за връзка между Общоевропейските транспортни коридори VII, VIII, IX и ТРАСЕКА, изграждането на скоростните пътища Варна-Дуранкулак, Варна-Добрич-Кардам-Силистра, Русе-Варна, рехабилитацията нажелезопътната линия Русе-Варна, идейния проект за изграждане на плавателен канал Русе-Варна, свързващ река Дунав с Черно море, както и изграждането на международен Експоцентър във Варна.

По-голямата част от тези проекти са заложени в Регионалния план за развитие на Североизточен район 2014-2020 г.

Ще бъдат представени и четирите мащабни инфраструктурни проекта в областните центрове на СИР, съфинансирани по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. Реализацията на тези проекти е насочена към повишаване качеството на живот, чрез естетизация и модернизация на градската среда и превръщането на областните градове в едно по-добро и предпочитано място за работа и отдих.

На заседанието ще бъдат представени насоките за регламентиране на промените в сега действащия Закон за регионално развитие, във връзка с необходимостта от реформиране и адаптиране на законодателната рамка за регионално развитие след 2014 г. и в изпълнение целите на Стратегията „Европа 2020.

За участие с право на съвещателен глас са поканени по компетенция за част от темите в дневния ред ,представители на катедра „Икономика и управление на строителството" към Стопанския факултет на Икономически университет - Варна, катедра „Архитектура и урбанистика" и катедра „Строителство на сгради и съоръжения" към Архитектурния факултет на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър", представителят за Североизточен район на Сдружение «Форум Гражданско участие», регионалният координатор за Североизточен район към Екип „Общински капацитет" на Националното сдружение на общините, както и представители на общинските администрации от областните центрове.