Представители на протестиращите с първи изяви в общинските комисии
Представители на протестиращите с първи изяви в общинските комисии / Дарик Варна, архив

Членове на обществения съвет „Варненци за Варна“ взеха участие в днешното заседание на общинската комисия „Социални дейности и жилищна политика“. Председателят на местния парламент Николай Апостолов запозна представителите на гражданското общество с основните правила, по които работят общинските съветници и начинът, по който протичат заседанията на общинските комисии.

Само преди дни протестиращи се срещнаха с представители на местната власт, за да обсъдят промени в правилника за провеждане на сесии на местния парламент. Те разгледаха и възможността гражданите и представителите на неправителствените организации да могат да внасят материали в общинските комисии директно, без за това да е необходимо съгласуване от кмета или шефа на градския парламент.

Преди началото на днешното заседание Апостолов изрази задоволство, че само след няколко срещи с протестиращите има раздвижване на нещата и те имат възможност да участват в заседанията още преди гласуване на промените. Председателят на местния парламент допълни, че това е мястото, където трябва да се търси начин за обединяване на мнения и постигане на нещо добро за града.

Още преди гласуването на точките от дневния ред обществениците поискаха списък на неправителствените организации, получили пари от общината по време на мандата на сегашния Общински съвет. Председателят на социалната комисия д-р Лидия Маринова обясни, че тази информация не е тайна и им предостави данни за социалната програма на общината.

На днешното заседание бе гласувано да бъдат отпуснати 33 хил. лева във вид на социални помощи за 279 нуждаещи се. Съветниците одобриха още предложението на д-р Маринова семействата с повече от едно дете до 3 годишна възраст, както  и родителите на близнаци и тризнаци да ползват услугите на детските кухни в община Варна срещу купони от 1 лв. на дете. Тази промяна трябва да бъде отразена в наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги и да влезе в сила след провеждане на сесия. В момента цените на купоните са еднакви за всички - 1,20 лв.

Членовете на комисията разгледаха искане на Дружеството на инвалидите за разкриване на две бройки за обслужващ персонал към Информационен център за хора в неравностойно положение. Общинарите обясниха, че към момента такава възможност няма, но ще възложат на администрацията да предложи отговор как в актуализирания бюджет да се заложи такъв вариант.

Ще бъде направен оглед на всички общински лечебни заведения с цел да се подобри средата и достъпността за хора с увреждания. Проверката трябва да бъде извършена в срок от един месец, стана ясно още на днешното заседание. Междувременно грижи ще бъдат положени за коригиране на рампите пред ДКЦ I и ДКЦ III. Ремонтните дейности ще бъдат извършени чак, когато атмосферните условия позволяват, обясниха съветниците. Това предизвика недоволството на представителите на протестиращите, които изразиха мнение, че подобни ситуации налагат по-навременни реакции.