/ Община Варна
Пред сградата на община Варна ще бъде открит паметен знак на обществения активист Пламен Горанов (1976-2013 г.). 

Събитието ще се състои на 25 октомври - петък, от 9:00 часа. Автор на мемориалната плоча е варненският архитект Жулиян Начев, съобщиха от Общината.

7 години от самозапалването на Пламен Горанов във Варна

Тя ще бъде поставена в градинката пред официалния вход на административната сграда. Това е мястото, където през 2013 г. младият мъж се самозапали в знак на граждански протест.

"Събитията от зимата на 2013 г., довели до трагичната му смърт, оставиха болезнена следа в паметта на града ни", коментира кметът Благомир Коцев. По думите му името на Пламен Горанов е символ на гражданска ангажираност и непримиримост и заслужава да се помни дори от онези, които не приемат действията му.

Предложението за поставяне на знак в памет на Пламен Горанов е внесено от граждански комитет още през 2017 г. След множество отлагания, наскоро то беше одобрено от
Експертния съвет по естетизация на градската среда, в който участват граждански експерти и представители на професионалните общности.

Хората, които оставят следа: 6 години от деня, в който Пламен Горанов се самозапали

Инициативата получи одобрението и на бащата на загиналия, с когото кметът Коцев проведе лични разговори. Изработката и поставянето на паметния знак е финансирано от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. Кметът Коцев лично се среща с представители на комитета, за да обсъдят действията по поставянето на паметния знак.

Ще бъде обсъден и въпросът със съхранението на грамадата от камъни, която беше натрупана в памет на Горанов от граждани пред сградата на Общината. На откриването в петък са поканени всички граждани, които имат отношение към живота и паметта на младия мъж.

Откриването на паметния знак е във връзка и с рождената дата на Горанов. На 20 октомври той щеше да навърши 48 години.

Припомняме, че малко преди 07:30 часа сустринта на 20 февруари 2013 г. Горанов застана пред централния вход на кметството във Варна с ултиматум, че ще се самозапали, ако тогавашният кмет на града Кирил Йорданов и целият общински съвет на града не подадат оставка до 17:00 часа на същия ден.

Едва няколко минути по-късно той пламна. Според заключението на разследването това се е случило заради неадекватен опит на полицаите да осуетят протеста му.

Дни по-късно - на 3 март, Горанов почина във варненската Военноморска болница. Хората не останаха безразлични и в следващите дни издигнаха пред кметството в града грамада от камъни.

Като символ на отвращението им от корупцията и арогантността на местната власт. Три дни по-късно Кирил Йорданов подаде оставка, а на негово място беше избран Иван Портних.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня