Пламен Горанов
Пламен Горанов / netinfo
Пламен Горанов
100748
Пламен Горанов
  • Пламен Горанов
Шест години от деня, в който Пламен Горанов се самозапали пред сградата на общинската администрация във Варна. На 20 февруари 2013г. той предприе фаталната крачка в знак на протест срещу корупцията в местната власт. Днес се очаква да бъде поставено и копие от проекта за паметна плоча, но което да бъде изобразен ликът на Пламен Горанов с надпис "Тук на 20.02.13 пламна Пламен и разпали умовете и сърцата на свободните хора".
 
Малко преди 07:30 ч. сутринта на 20 февруари 2013 г. Горанов застана пред централния вход на кметството във Варна с ултиматум, че ще се самозапали, ако тогавашният кмет на града Кирил Йорданов и целият общински съвет на града не подадат оставка до 17:00 ч. на същия ден. Едва няколко минути по-късно той пламна. Според заключението на разследването това се е случило заради неадекватен опит на полицаите да осуетят протеста му.
 
Дни по-късно – на 3 март, Горанов почина във варненската Военноморска болница. Хората не останаха безразлични и в следващите дни издигнаха пред кметството в града грамада от камъни. Като символ на отвращението им от корупцията и арогантността на местната власт. Три дни по-късно Кирил Йорданов подаде оставка, а на негово място беше избран Иван Портних.
 
Три години по-късно - в нощта на 29 януари 2016 г., грамадата в памет на Пламен Гроданов изчезна. С обяснението, че тротоарът пред сградата на кметската администрация трябва да бъде ремонтиран.
 
През годините бяха направени няколко неуспешни опита за подновяване на грамадата. Оцеля едва последната, издигната през лятото на миналата година. Точно край нея днес се очаква да се съберат хората, които не са забравили Пламен Горанов, не са забравили защо се самозапали и не искат да позволят на времето да заличи следата му.