Прокуратурата: Случаят „Пламен Горанов” е напълно изяснен
Прокуратурата: Случаят „Пламен Горанов” е напълно изяснен / снимки: Дарик Варна, архив
На днешната дата се навършват 7 години от самозапалването на Пламен Горанов, което предизвика оставката на тогавашния кмет на Варна Кирил Йорданов.

36-годишният мъж се превърна в един от символите на февруарските протести през 2013 г., а постъпката му беше последвана от вълна от самозапалвания в цялата страна. 
 

Във Варна и София ще почетат паметта на Пламен Горанов


Датата е 20 февруари 2013 г., а часът е 7:24 сутринта. Пред сградата на община Варна, пред която дни наред се събират протестиращи, се появява млад мъж, облечен с тъмно яке, тъмни панталони и шапка с козирка. На гърба си носи туристическа раница, през рамо е преметнал червена туба. В ръцете си държи плакат с надпис: "Оставка на Киро и целия общински съвет до 17,00 ч на 20.2.2013 г."

Хората, които оставят следа: 6 години от деня, в който Пламен Горанов се самозапали

Името на мъжа е Пламен Горанов, когото неговите приятели описват като авантюрист, екстремен и смел човек, който знае какво иска, към какво се стреми и как да го постигне. 

Пламен се изкачва по стълбите, сваля раницата си и се залива с течността от тубата. Двама общински полицаи се приближават към младия мъж, а единият от тях го пита „Какво правиш?". 

Пламен, държейки запалка в ръката, отговаря "Не се доближавай, ще се запаля!"

Полицаят пристъпва напред и посяга към тубата. В този момент Пламен пламва.

Полицаят оставя тубата и започва да го гаси с ръце. Колегата му търси пожарогасител. Неизвестен шофьор спира и вади от колата си пожарогасител. Пламен е загасен шест минути по-късно.  

Пред единия от полицаите той казва „Киро, Киро ..., аз исках само мирно да протестирам, сега трябваше да съм на почивка в Анталия и не съм искал да се самоубивам". Минути по-късно в пристигналата на мястото линейка изрича „Искам да се махне Киро, не искам да умирам, искам само Киро и ТИМ да се махнат".

Въпреки получените изгаряния Пламен е контактен и на път към болницата казва на екипа на „Спешна помощ” трите си имена и ЕГН-то си. Обяснява им, че се е залял с около 3-4 литра бензин  и не е искал да се самоубива, а само да протестира и кметът да си подаде оставка. Няколко пъти повтаря, че не желае да се самоубива и че следващата седмица трябвало да бъде на почивка в Турция. През цялото време говори превъзбудено и пита в кое болнично заведение ще бъде настанен.

Действията на Пламен пред сградата на общината са запечатани от охранителни камери. По-късно разследващите ще заключат, че той не е планирал самоубийство и не е имал сериозно намерение наистина да се самозапали. По-скоро е искал да протестира, заплашвайки, че ще се запали. В стресовата ситуация обаче е натиснал запалката и не е преценил риска поради изключителното напрежение и възбудата в момента. Вероятно е мислел е, че, самозапалвайки се, ще може да се справи с положението, като се изгаси сам или ще му се помогне от други хора. 

Пламен не е имал психически заболявания, не е бил зависим от психоактивни вещества. Прекъснал е следването си и често е сменял работата си, а преди самозапалването си споделя пред приятели, че ще напусне добре платената работа в поставянето на топлоизолации и ще започне да прави лампи от подръчни материали. Познатите му не са го виждали с жена и не знаят да е имал продължителна връзка. Дори и най-близките му хора обаче не знаят подробности от неговия личен живот. 

Пламен е бил силно привързан към майка си, чиято смърт изживява болезнено, а с баща си не е бил в добри отношения. След смъртта му вещите лица, които ще изготвят психологичната експертиза, ще заявят:

„Чрез несъзнавания защитен механизъм на пренасяне е прехвърлил протеста и агресията си от бащата като авторитет към друг авторитет - кмета на Варна Кирил Йорданов”. 

С  80 % изгаряния по тялото Пламен Горанов е приет във Военноморска болница. 10 дни лекарите се борят за живота му, но на 3 март Пламен Горанов издъхва

Три часа след самозапалването му правителството на Бойко Борисов подава оставка. Три дни след смъртта му оставка подава и кметът на Варна Кирил Йорданов. Случаят предизвиква и вълна от самозапалвалия в цялата страна. 

Девет месеца по-късно прокуратурата прекратява разследването за смъртта на Пламен Горанов, след като не установява престъпление и подбудителство към самоубийство. 

На мястото пред сградата на общината, където пламва Пламен, още същия ден варненци издигат грамада от камъни.
 

Борец срещу психотронните оръжия: Пламен Горанов бил програмиран, облъчват ни всяка нощ
Колаж: Дарик Варна