Поискаха нулева ставка за  моряшките данъци
Поискаха нулева ставка за моряшките данъци / netinfo
Заетите в морския транспорт да плащат данъци в съответствие с европейските практики. Това ще поиска транспортното министерство след съгласуване с представители на морския бизнес, съобщи министър Петър Мутафчиев при посещението си във Варна.

Съществуват три варианта за преференции за заетите в морския транспорт. Единият предвижда моряците, плаващи под флаг на България или друга страна-членка на Евросъюза да плащат 6 % плосък данък върху доходите си, каквато е практиката в Германия.

Съгласно вторият вариант данъчната основа за облагане на доходите може да бъде намалена с 30 или до 43 долара на ден, при условие, че моряците са плавали до 240 дни в годината. Този вариант се използва в Холандия, Дания и Ирландия. Третият вариант е взаимстван от Гърция и Румъния, като идеята е да бъде въведена нулева ставка.

Окончателното предложение, което ще бъде обсъдено с финансовото министерство и внесено в Парламента, ще бъде определено на среща с морския бизнес след 2 седмици във Варна. Дотогава морските бизнесмени ще могат да обмислят предложенията или да формулират свои собствени.