/ снимка: ВМС, архив
Чуждестранните военни кораби, базирани на пристанище Варна за участие в учението „Бриз 2017”, ще бъдат отворени за посещение в неделя от 15:00 до 19:00 часа, съобщиха от Военноморските сили. 

Основната идея на учението, което започна в петък, е да се повишат оперативната съвместимост и взаимодействието между участниците чрез отработване на операция за морска сигурност в отговор на криза. Друга задача е сертифицирането на фрегатата „Дръзки”, която след това ще може да участва в операции на НАТО.

Освен България, във военноморското учение участват Гърция, Италия, Полша, Румъния, Турция, САЩ, Великобритания. Усилията са насочени към усъвършенстване подготовката на личния състав на ВМС по планиране и провеждане на морска операция, противодействие на заплахи чрез водене на широк спектър от бойни действия на море, действия при ликвидиране на пожар на борда, противодействие на нелегален трафик, съвместна операция по спасяване на голям брой хора на море.

Кулминацията на „Бриз 2017” ще бъде в сряда, когато на борда на фрегатата „Дръзки” ще се качи президентът Румен Радев, за да наблюдава различни епизоди от учението – противодействие на терористична група, отразяване на атаки на море и въздушен противник, атака на подводница с използване на противоподводни бомби, артилерийска стрелба по въздушна цел и др.

Военноморското учение съществува от 1993 година, а това е 21-вото му издание. За този период на посещение са дошли общо 165 чужди кораба.