Отново замърсяване на Шокаровия канал
Отново замърсяване на Шокаровия канал / netinfo
След падналия дъжд на 8 юни пречситващите съоръжения за твърди отпадъци на Шокаровия канал във Варна отново бяха задръстени основно с текстилни изделия и полиетиленови торбички, съобщават концесионерите. Според тях, независимо от множеството апели към отговорните институции за вземане на мерки и за отстраняване на незаконните сметища, тази порочна практика продължава да създава опасност от замърсяване на акваторията на Варненския залив.

Подобно нехайно отношение води единствено до влошаване на чистотата и показателите на водата. Това от своя страна създава предпоставки варненският плаж отново да бъде заплашен от затваряне, подобно на миналата година, поради непокриване на задължителните изисквания, съгласно Европейските директиви за чистотата на морската вода, от което ще пострадат туристическият бранш, наемателите на плажни заведения и имиджът на Варна като туристическа дестинация.

Концесионерите призовават отговорните институции за вземането на спешни мерки по този наболял въпрос, като съобщават, че имат пълна готовност за съдействие при разрешаването му.