Отличиха с награди девет млади учители във Варна
Отличиха с награди девет млади учители във Варна / снимка: Пресцентър на Община Варна

За девета поредна година местната власт във Варна отличи млади учители от морската столица, направили успешен старт в професията си. Церемонията се проведе в навечерието на 5 октомври – Международния ден на учителя, а Варна е единствената община у нас, която дава такава награда. Отличието е израз на уважението и признателността към хората, които са избрали за свое призвание обучението на младите варненци, каза в обръщението си към наградените кметът Иван Портних и добави „Вие, младите учители, сте най-близо до нашите деца откъм времеви хоризонт. Вярвам, че се разбирате с тях и ги мотивирате да учат и да се реализират тук.”

От 2005 година до сега община Варна е отличила 45 млади учители от общинските и държавни училища и детски градини за мотивиран и добър старт в професията. Деветнайсет преподаватели са номинирани за награда през тази година. Инициативата се финансира по общинската програма за квалификация и насърчаване на педагогическите кадри в община Варна.

В сферата на предучилищното образование днес бяха наградени Ваня Иванова от ОДЗ 10 „Приказка”, Мартина Фишовска от ЦДГ 38 „Ян Бибиян” и Антоанета Харбалиева от ОДЗ 14 „Дружба”. Награда за степента на основното образование получи Йорданка Димитрова, преподавател в ОУ ”Черноризец Храбър”, а за степента на средното образование бяха отличени младите учителки Женя Райчева от НУИ „Добри Христов”, Валентина Карашлийска от ПГИ „Иван Богоров” и Ива Узунска от ІV ЕГ. Поощрителни награди получиха Теодора Христова от НГХНИ „Константин Преславски” и Лина Салем от ОУ „Черноризец Храбър”.