Осъдиха джудже, събирало пари от името на сдружение
Осъдиха джудже, събирало пари от името на сдружение / Sofia Photo Agency, архив

Варненският районен съд наложи ефективно наказание от две години затвор при първоначален строг режим на 27-годишния Веселин Петков от гр. Смядово за извършена от него измама на територията на Варненска и Добричка област. В периода от пролетта на  2006-та до 15-ти февруари 2008-ма година Петков измамил 8 души, че е представител на сдружение “Национална организация малки български хора”, събирал парични дарения и с това им причинил  имотни вреди.

Подсъдимият Петков никога не е бил член и нямал право да представлява и събира парични дарения в полза на регистрираното през 1996 г. в столицата нестопанско сдружение “Национална организация малки български хора”. Тъй като той имал изключително нисък ръст (бил джудже), той решил да обикаля офиси на фирми и учреждения в градовете Варна, Добрич и Бяла и да си набавя средства като уверявал, че са необходими за закупуване на спортни екипи или провеждане на спортни мероприятия в полза на малките хора в страната. Заявеното от подсъдимия изглеждало правдоподобно и хората му се доверявали.

Някои от лицата поискали фактура за закупените стоки с отпуснатите от тях средства и получили обещание от подсъдимия, че впоследствие ще им бъде предоставен съответният документ. Тъй като Веселин Петков не сторил това, потърпевшите потърсили председателя на националното сдружение за снабдяване с нужния им документ и така се разбрало, че подсъдимият няма нищо общо с тази организация и са били измамени от него. След подадена жалба в полицията от управителния съвет на фондацията започнало разследване и по фотоснимки Петков бил разпознат от пострадалите като извършител на измамите.

Общата сума на установената имотна вреда, причинена от Петков, възлиза на 1300 лв. 27-годишният мъж е осъждан за измами, като периодът на извършване на настоящото престъпление е в рамките на изпитателния срок на предходни присъди.

По отношение на него съдът наложи и наказание от още 10 месеца лишаване от свобода след извършено групиране на наказанията, определени му с предходни присъди от съдилищата в Разград и Пещера.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.