/ Дарик Варна, архив
Двама холандци са задържани за опит да внесат в страната ни над 16 тона амфетаминопроизводни вещества. Това обяви окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.  

Материал за амфети за половин милиард евро задържан на варненското пристанище 

Огромното количество прекурсори са влезли в България с кораби през пристанище Варна-Запад. В периода от 16 януари 2017 г. до 16 март тази година са били засечени три пратки с  амфетаминопроизводни.  Първата е съдържала 4,3 тона прекурсор PMK, втората е 7,5 тона с вида АПАА, а третата пратка представлява 4,4 тона прекурсор АПААН, обясни прокурор Чавдаров. 

Пратките са били в контейнери с документи с невярно съдържание.  Посочена била легална стока, обясни шефът на Варненска окръжна прокуратура.

За разкриване на контрабандата в особено големи размери под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна е работено активно с агенти на ДАНС, служители на агенция „Митници“ и Дирекцията на Националната полиция.

Решаваща роля за разкриване на извършителите и тяхната престъпната дейност е било участието на прокурори от Международния отдел на Върховна касационна прокуратура. Случаят е регистриран като международен казус в EUROJUST –Хага. 

При разплитането на случая са били използвани СРС-та и „контролирана доставка”, отбеляза Владимир Чавдаров. 

Хванаха близо 200 кг хероин на ГКПП Капитан Андреево

Двамата холандци са били задържани вчера в София, след пристигането им в България. В ареста за срок до 72 часа. Окръжна прокуратура - Варна ще поиска за постоянния им арест. Очаква се гледането на мерките им за неотклонение да е утре във Варненския окръжен съд.

За участие в рекордно голямата контрабанда се разследват и български граждани. В момента, в който има доказателства за тяхното участие, ще им бъде повдигнато обвинение. 

Този случай няма нищо общо с пресечения внос на 2,5 тона прекурсор тип АПАА, който беше спипан на пристанище Варна-Запад в края на май, уточни окръжният прокурор.