Операторът от новото видео с Пламен твърди, че клипът е манипулация
Операторът от новото видео с Пламен твърди, че клипът е манипулация / Дарик Варна, архив

Теодор Николов - мъжът, който разговаря с Пламен Горанов в разпространения в интернет клип, отрече да е карал Пламен да скандира срещу ТИМ. Пред blitz.bg Николов заяви, че видеото е автентично, но аудиото е манипулирано.

"Не съм карал насила Пламен да се качва на трибуната и да вика срещу ТИМ. Няма спор, че съм до него и си говорим, но аз просто му казах на ухо, че не само Киро е проблем, ами ТИМ е по-големият проблем на Варна, защото всички в града са роби на ТИМ", твърди явно притесненият Николов, който цял месец вика по улиците на Варна срещу ТИМ и призовава останалите протестиращи към същото.

Той твърди, че съвсем нарочно някой му е напъхал думите в устата. „Аз се занимавам със снимане и много добре знам как стават тези неща. Звукът е изчистен и са насложени мои думи във видеото. Няма как аз да накарам някой насила да скандира. Видях Пламен, че и без това имаше плакат, на който пишеше: „Кочинката на Киро - Охранявана от ТИМ" и затова говорих с него. Не му плащам, за да вика!", оправдава се Теодор.

Той не крие, че е явен противник на ТИМ и „се радва, когато всеки вика срещу тях и ги изкарва на светло". Николов е автор на няколко филма от протестите, чиято явно насоченост е основно срещу ТИМ. Именно той е заснел видеото, което бе разпространено веднага след самозапалването. Неговият филм е дълъг 48 минути, но първата част от изказването на Пламен липсва.

На скандалното видео е хваната и архитект Калина Павлова, която също е една от най-заклетите противници на ТИМ. На кадрите се вижда как тя е насочила мобилен телефон към Пламен и е в непосредствена близост до Теодор, в момента, в който той започва да насъсква Горанов.

Пред БЛИЦ обаче Павлова заяви, че не си спомня какво са си казали двамата мъже и освен това не е правила запис, а само снимки.

"Снимах плаката на Пламен - за "кочинката на Киро, охранявана от ТИМ". Точните думи, понеже не съм гледала записа, не съм ги чула. Категорично не съм съгласна, че Теодор е провокирал Пламен. На протестите хората си комуникират, дават си предложения и нищо повече. Предложението на Теодор е Пламен да се изкаже за целия си плакат, което той веднага е приел и направил - не е нищо различно между целия диалог между хората на протестите". Така възприема Калина Павлова ситуацията от скандалното видео.

Според нея като провокация на протестите биха могли да бъдат окачествени други ситуации - разбитият нос на единия от протестиращите, късането на плакати, отнемането на микрофона на протестиращи с насилие и т. н.

"Това е провокиране на безредици", категорична е Павлова. На въпрос на БЛИЦ как би окачествила насъскването в конкретния случай: "Долу ТИМ!", тя обясни, че това е предложение за скандиране, както е имало и други подобни като "Долу мафията!", например.

Добавяме видео на сайта varnautre.bg, чийто главен герой е Теодор Николов.