Атанас Кузев отнесе глоба по време на полицейската операция през 2014 г., след беше засечен да шофира служебния джип Волво (на заден план) по бул. „Княз Борис I” във Варна с 26 км/ч над ограничението
Атанас Кузев отнесе глоба по време на полицейската операция през 2014 г., след беше засечен да шофира служебния джип Волво (на заден план) по бул. „Княз Борис I” във Варна с 26 км/ч над ограничението / Дарик Варна, архив
Бившият кмет на Девня Атанас Кузев е обвинен за длъжностно присвояване в големи размери от Районната прокуратура в града. По време на мандатите си между 2009 и 2015 г. той е присвоил близо 33 000 литра гориво и други стоки на обща стойност над 78 хил. лв. 

Кметове на общини със служебни коли за стотици хиляди (ВИДЕО)

По договор с „Лукойл България“ на Община Девня е била предоставена карта, с която бившият кмет зареждал управлявания лично от него служебен джип „Волво“. Зареденото в периода количество от над 18 244 литра дизелово гориво значително надвишава възможния разход според техническите параметри на автомобила. Със същата карта са заредени и 14 621 литра бензин. Освен това са плащани скъпи алкохолни напитки и цигари в различни бензиностанции в страната.  

Прокуратурата не е открила пътни листи или документи, които да доказват необходимостта от извършване на тези разходи. 

Кмет отнесе глоба заради превишена скорост

На този етап Атанас Кузев не е дал обяснения по повдигнатото обвинение. Спрямо 45-годишния бивш кмет прокуратурата е определила мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева.

Служебният джип „Волво” беше закупен по време на управлението на Кузев за 110 000 лева.