Общинският председател пред граждани: В Аспарухово ще бъдат реализирани проекти за милиони
Общинският председател пред граждани: В Аспарухово ще бъдат реализирани проекти за милиони / снимки: ГЕРБ - Варна

"Аспарухово" е един от приоритетните райони, в които община Варна има амбициите да инвестира милиони левове за реализация на мащабни инфраструктурни проекти. Това заяви на среща с граждани от варненския район „Аспарухово" председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. На срещата присъстваха кметът на района Калина Белмезова и общински съветници от ГЕРБ-Варна.

„Един от най-атрактивните проекти е за изграждане на ново модерно рибарско пристанище. С нетърпение очаквам да го видим осъществен. Кметът Иван Портних и екипът му работи активно, техническият и работният проект бяха представени скоро, а документите са внесени за разглеждане в Министерството на земеделието и храните", каза Тодор Балабанов. Той допълни, че в началото на следващата година ще се пристъпи към процедури за избор на изпълнител за строително-монтажните работи, след което ще започне същинското изграждане.

Срещата премина под формата на дискусия, по време на която председателят на местния парламент запозна гражданите с мащабните проекти, които предстои да бъдат реализирани в района, в който те живеят.

Той припомни, че активно върви работата по изграждането на нов водопровод в квартала, който ще реши проблема с честите ВиК аварии. Факт е и разрешителното за строеж на двата охранителни канала, които ще бъдат реконструирани с пари по фонд „Солидарност" и с подкрепата на Община Варна. Председателят на ОбС подчерта, че тези проекти се реализират в синхрон с исканията на хората, включително с покриване на част от канала по ул. „Белгород" и ул. „Орел", като основната цел е осигуряване на съвременна и безопасна градска среда.

Тодор Балабанов обясни и други важни инфраструктурни проекти, които предстоят - реконструкция на ул. „Първи май" и ул. „Народни будители". Той припомни, че държавата даде възможност на Община Варна да придобие бившето предприятие „Рибни ресурси", като част от терена ще бъде включен в мащабен проект за разширяване на Аспаруховия парк - с нови спортни и детски площадки, със зони за отдих и развлечения. Специално внимание ще бъде отделено на Аспаруховия вал, като интересна забележителност, която може да привлича туристи.

По повод запитвания за следващ етап на ремонта на Аспаруховия мост, Тодор Балабанов каза: „Имаме уверение, че ще бъдем уведомени навреме кога ще стартира работата. Община Варна в лицето на кмета Иван Портних и администрацията има ангажимента да създаде добра организация за улеснения на хората Да, неудобства ще има, но планираните инвестициите в района са за стотици милиони лева, които видимо ще променят облика на квартала. Вярвам, че хората ще проявят търпение, разчитаме и на тяхната подкрепа, за да си свършим работата".

Кметът на район „Аспарухово" Калина Белмезова увери присъстващите на срещата, че всички мащабни проекти, ще бъдат реализирани в рамките на мандата. Председателят на общинския съвет в града пое ангажимент пред гражданите да окаже съдействие и да бъдат взети мерки относно укрепването на подпорните стени на къщите, които пострадаха по време на катастрофалното наводнение през 2014 г. Калина Белмезова припомни, че те са били укрепени веднага след бедствието, но тепърва предстои държавата да осигури средства за допълнителното им стабилизиране.

Общинският председател пред граждани В "Аспарухово ще бъдат реализирани проекти за милиони
netinfo

Въпроси, свързани с липсата на осветление в някои части на Аспаруховия парк, схемата за интегриран градски транспорт и санкциите за нарушили на новоизградените детски площадки във Варна, бяха засегнати още по време на дискусията.

Тодор Балабанов разясни, че проектът Интегриран градски транспорт се състои от 9 компонента, които са изпълнени. Доставени са 70 нови автобуса, ремонтирани бяха основните пътни булеварди като част от т.нар. високоскоростно трасе. В момента тече фискализация на устройствата на билетната система, която минава през фирма, свързана с НАП. След това тя ще бъде пусната в действие. GPS модулите, които бяха поставени на автобусите, ще дадат възможност разписанията им да се виждат в реално време, както на приложението за мобилни телефони и компютри, така и по таблата на спирките, обясни Балабанов.