Общински съветник поиска 7500 лв. за пътуване до Япония
Общински съветник поиска 7500 лв. за пътуване до Япония / Дарик Варна

Съветникът от БСП проф. Николай Джагаров поиска 7500 лева общински средства за петдневна командировка в Япония. Пред комисията по финанси и бюджет, която разгледа искането му, той обясни, че е поканен от 4 до 8 октомври да участва в научна конференция за електроенергийните системи. На нея професорът щял да предложи оригинална идея за присъединяване на ветропарковете към електроразпределителната мрежа.

Проф. Джагаров обаче нямало да ходи в качеството си на общински съветник, а като преподавател в Техническия университет. Затова исканите 7504 лева не могат да бъдат отпуснати от бюджета на Общинския съвет, а трябва да бъдат отделени от общинската хазна, обясни Янко Станев, председател на комисията.

Срещу искането на червения общински съветник се обяви аптечният бос Веселин Марешки, който иронично посочи, че и той щял да ходи на много важна среща с министъра на здравеопазването. “Не отивам на тази среща да договоря нещо за себе си, а за варненските пенсионери. Затова, ако може да ми платите командировката на мен и на сътрудничката ми”, попита Веселин Марешки.

В крайна сметка финансовата комисия отхвърли искането на проф. Джагаров да плати командировката му до Япония. Това обаче не отменя правото на кмета Кирил Йорданов да командирова преподавателя, каза Янко Станев.