Общината  плаща 9000 лева хонорар за певци на храмов празник
Общината плаща 9000 лева хонорар за певци на храмов празник / Дарик Варна, архив

13 000 лева общински пари отпусна културната комисия към местния парламент за отбелязване на 175-тата годишнина от построяването на храм "Свети Атанасий" във Варна. Само за хонорари на певците - Васил Петров и Мария Илиева, са заделени 9 000 лева. Празничният концерт ще е с Варненската филхармония.

За 50 плакати за събитието ще бъдат платени 110 лева, а 1600 лева ще отидат за материали на художниците, които ще подредят изложба. 1260 лева ще бъдат платени за отпечатване на цветен каталог с творбите.

Според Светлана Такева от БСП е много по-удачно исканите 13 000 лева да бъдат отпуснати директно за изграждането на новия храм на Варна „Свети Прокопий Варненски", вместо да се осъществи идеята то да бъде подпомогнато от приходи от концерта, които според нея няма да бъдат повече от 1000-2000 лева.

По думите на председателя на комисията Даниела Димова, освен спечеленото от концерта, за благотворителната кауза ще бъдат дарени и част от хонорарите на певците.

Съветниците гласуваха още 15 август - Денят на Варна, да бъде празничен и неприсъствен на територията на общината.

3 хил. лв. ще бъдат отпуснати за покриване на половината от пътните разходи за участието на ансамбъл "Цветница" в международен фестивал в Тоскана. Съветникът от БСП Димитър Чутурков призова творческите състави да обявават предстоящите си изяви още в началото на годината, за да могат да се планират средства в бюджета.