Общината не дава намаляване на дела й в „Света Анна
Общината не дава намаляване на дела й в „Света Анна / Дарик Варна, архив

За средата на следващия месец е насрочено ново общо събрание на акционерите в болница „Света Анна". На него отново ще бъде направен опит за увеличаване на държавния дял за сметка на общинския, обяви д-р Ивайло Бояджиев пред колегите си от комисията по собственост и стопанство.

В дневния ред на събранието са включени предложения за промени в борда на директорите, капитала и устава на дружеството, посочи съветникът, който е представител на общината в акционерното дружество.

Формалният повод държавата да поиска увеличаване на капитала на МБАЛ „Света Анна" са вложените в ремонта на Спешния център 1,2 милиона лева, както и средствата, инвестирани за закупуване на компютърен томограф, обясни д-р Бояджиев. Според него, с промяната в капитала и намаляване на общинския дял от 33.6 на 17.3 % държавата иска да има монопол върху решенията.

„Като Общински съвет трябва да сме отговорни и да имаме своя лост за въздействие по отношение на „Света Анна", заяви съветникът.

Трябва да се признаят и инвестициите, които Община Варна е направила през годините. За изминалите 3-4 години при нито един от здравните министри не срещнахме разбиране в тази посока, изтъкна общинският съветник Пламен Начков.

Комисията реши д-р Ивайло Бояджиев да бъде упълномощен на предстоящото събрание на акционерите да гласува против всички предложени промени.