Общинари одобриха идеята за създаване на „Музей Шкорпил” във Варна
Общинари одобриха идеята за създаване на „Музей Шкорпил” във Варна / Дарик Варна

Идеята за създаване на „Музей Шкорпил” във Варна беше одобрена от членовете на общинската комисия „Култура, вероизповедания, медии”. Те поставиха  срок от шест месеца, в който кметът Кирил Йорданов да проучи дейностите за създаване на музея.

Идеята не е нова. Тя беше обсъдена и по време на Шкорпиловите дни във Варна при посещението на Мария Хермова, внучка на Карел Шкорпил.

Общинските съветници решиха още 50% от приходите от изложби да остават за фирмите, които подпомагат изложенията.

Те приеха и предложението на градоначалника да се финансира предстоящото участие на Драматичния театър "Стоян Бъчваров" в София. На 25 и 26 март варненци ще представят две свои пиеси в столичния театър "София". В рамките на Софийския театрален салон "Икар 2010" те ще играят "Макбет"  и премиерния от последния сезон спектакъл "Горчивите сълзи на Петра фон Кант".

Финансирано ще бъде и участието на Варненската опера в София с „Палячи” и „Селска чест”.
На двете културни институции ще бъдат отпуснати общо 21 000 лева, решиха общинските съветници.

С 15 000 лева ще бъде подпомогнато пътуването на деца солисти от Варна и детската вокална група „Детско шлагерно студио – „ДА” до Испания. От 6 до 10 май те ще участват в различни концерти в рамките на българската култура в Барселона. Първоначално поисканата сума от 9 100 евро не беше одобрена.

Общинските съветници приветстваха и идеята за изготвяне на социологическо изследване, с което да се  проучи интересът на варненци към международните фестивалите, организирани във Варна. Според членове на комисията интересът към някои от изявите е слаб и се изразходват излишно общински средства. В Бюджет 2010 са предвидени 830 000 лева за международни фестивали.