/ dariknews.bg, архив
Сградата на СУПЦ "Д-р Анастасия Железкова" вероятно ще стане училище
Зам.-кметът Коста Базитов
97594
Зам.-кметът Коста Базитов
  • Зам.-кметът Коста Базитов
Община Варна е изпратила протестна нота, подписана от кмета до Министерството на здравеопазването заради намерението за намаляване на броя на легловата база, заложено в Националната здравна карта. Това заяви във варненския ефир на Дарик зам.-кметът Коста Базитов. Той обясни, че Варна е притегателен център и пациентите ще бъдат ощетени, ако се редуцират леглата в здравните заведения в града.

Все още няма становище на здравното министерство по отношение бъдещето на Тубдиспансера, а без него не може да бъде изпълнено решението той да бъде закрит или преструктуриран, коментира Базитов.

Решението на Общинския съвет вече изтича като срок и се подготвя ново, което ще съдържа приблизително същите насоки, добави зам.-кметът. Според него Варна има необходимост от подобна болница, тъй като туберкулозата се възражда, а заплаха е и мигрантският поток. Освен това всяка година общината дофинансира дейността на лечебното заведение с над половин милион лева, припомни Базитов.

Все още няма развитие и по въпроса с ремонта на Сцена „Филиал” на варненския театър, призна той. Той трябваше да се осъществи с 4 млн. лв. по програма „Региони в растеж”, но работната група не е предоставила необходимата документация. По тази европрограма предстои реставрация на Римските терми и Аладжа манастир с помощта на проект на стойност 9 млн. лв.

Общината предприема стъпки част от социалните услуги, които предоставя, да преминат на държавно финансиране от 2019 година. Така ще се облекчи местният бюджет, посочи Базитов. В момента местната администрация осигурява близо 60 услуги на хора в неравностойно положение. Предстои изграждането на няколко нови центъра в „Аспарухово”, „Владиславово” и „Младост”. Предвидено е и извеждане на обитателите на СУПЦ „Анастасия Д-р Железкова” и превръщането му в образователен център.

Експертна комисия ще посети морската столица на 12 юни във връзка с номинацията „Варна град на спорта 2019”.  Тя ще се запознае с дейностите в това направелние и политиката на общината в областта на спорта. Решението дали Варна ще спечели титлата ще стане ясно през септември, добави Коста Базитов.

Целият разговор с Коста Базитов е в прикаченото аудио.