Обявиха още петима агенти на ДС във Военноморското училище
Обявиха още петима агенти на ДС във Военноморското училище / снимка: Министерство на отбраната

Комисията по досиетата обяви имената на още петима преподаватели от Висше военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", които са били агенти на Държавна сигурност. Това е втората проверка на висшето учебно заведение, след като първата установи принадлежност към службите на четирима души.

Бившият ректор Иван Йорданов (1998 - 2000 г.) е бил агент Миланов на Трето управление (военно контраразузнаване). Първата му регистрация е през 1971 г., а втората е през 1984 г. Снет е от отчет през 1989 г.

Ръководителят на катедра „Техническа механика” Васил Апостолов е бил агент на Второ управление (контраразузнаване) в периода между 1965 и 1972 г. Псевдонимът му е бил Мичман.

Ръководителят на катедра „Езикова подготовка” до 1995 г. Вяра Петкова е била агент Каменова на Трето и Пето управление („Безопасност и охрана“) до края на 70-те години.

Ръководителят на катедра "Корабостроене" до 1993 г. Петър Петков също е бил агент на Трето и Пето управление. За службите е работил от 1961 до 1978 г. с псевдонима Цветанов.

Ръководителят на катедра „Електротехника” до 1991 г. Григор Василев е работил за Трето управление като агент и съдържател на явочна квартира с псевдонимите Сгурев и Кипарис. Първата му регистрация е през 1980 г., а 6 години по-късно е възстановен от друг офицер. Липсва информация за снемането му от отчет.

Комисията по досиетата е установила принадлежност към ДС на още едно лице, но данните за него не подлежат на публикуване. Проверката е обхванала 46 души, заемали длъжностите ректор, заместник-ректор, декан, заместник-декан, директори на филиали, директори на департаменти и ръководители на катедри.

При първата проверка на комисията през 2012 г. като сътрудници на ДС бяха обявени имената на зам.-деканът Стефан Тодоров - осведомител Донев на Трето управление от 1974 до 1975 г., и ръководителите на катедри Васил Василев - регистриран през 1964 г. като агент Батанов на Трето управление, Илчо Томов - агент Спасов на Трето управление от 1977 г. до 1985 г., и Филип Габърски – съдържател на явочна квартира към МВР с псевдоним Росица от 1976 г.

Обявените досега служители и агенти на ДС, заемали ръководни длъжности в останалите варненски университети, може да прочетете ТУК и ТУК.