Областният сезира Комисията по дискриминация заради решение на ОбС
Областният сезира Комисията по дискриминация заради решение на ОбС / netinfo

Областният управител на Варна Данчо Симеонов сезира Комисията за защита от дискриминация заради решението на Общинския съвет от 13 ноември 2009 г., с което бяха утвърдени “приоритетните спортове по програма “Спорт” за 2010 г. В решението като „приоритетни спортове” се посочват плувните и водни спортове, колективните спортове и шах в училище.
Според Симеонов с този свой акт Общинският съвет е поставил в по-неблагоприятно положение лицата, упражняващи спортове, които не са определени като приоритетни. Освен това не са посочени критериите, на база на които са избрани точно тези спортове като приоритетни. Затова в писмото си до Комисията по защита от дискриминация Данчо Симеонов се обръща с молба да бъде извършено проучване и да се установи дали е налице дискриминация по смисъла на чл.4, ал.3 от Закона за защита по дискриминация.
На 26 ноември тази година областният управител върна за преразглеждане въпросното решение на Общинския съвет на основание чл.45, ал. 4 от ЗМСМА.  На 9 декември 2009 г. обаче на свое заседание ОбС прегласува и повторно прие решението си, без да са отстранени нередностите. Затова областният управител на Варна днес оспори този акт на Общинския съвет пред Административния съд и призова той да бъде отменен като незаконосъобразен, съобщава пресслужбата на Областна управа.