Областният отказва да намали наем на защитено жилище
Областният отказва да намали наем на защитено жилище / netinfo
2 лева и 30 стотинки е дневната издръжка на всеки от шестте младежи с умствена изостаналост, обитаващи едно от защитените варненски жилища. Средствата са крайно недостатъчни, за да покрият всички нужди на домуващите, заяви Евелина Геговска – доброволец от Асоциацията на родителите на деца с увреждания. За да си осигурят приличен начин на живот, момчетата изработват коледни украси, които се надяват да продадат, и разчитат на благородството на дарители.

Младежите са на възраст от 18 до 25 години. Петима от тях са дошли в защитеното жилище от специализирани институции, един - от семейство на близки. То функционира от началото на миналата година и основната му цел е домуващите да се научат сами да се грижат за себе си с помощта на психолози, социални работници и педагози.

За апартамента, който обитават, те заплащат наем в размер на 267 лв. месечно – сума, която се покрива предимно от дарения, тъй като отпусканите от държавата пари са крайно недостатъчни. Преди време екипът на защитеното жилище изпраща молба до Областна управа, чиято собственост е то, за намаляване на наема. От там обаче отказват.

Въпреки финансовите проблеми, шестте момчета с ментални проблеми бележат напредък в развитието си. Те сами поддържат дома си, готвят и се грижат за домашните си любимци – папагали и костенурки.

Всеки, който иска да помогне на младежите със средства, дрехи, хранителни продукти и др., може да се свърже със счетоводителя на защитеното жилище Виолета Стоянова на тел. 638 298 и GSM 0878 201580.