Новите плочки на централния площад били с качество над европейското
Новите плочки на централния площад били с качество над европейското / „Одесос 2012”

Новите клинкерни и гранитни павета, които ще бъдат положени на централния площад, са от немски материал с голяма степен на устойчивост. Те няма да бъдат хлъзгави, а към техническите им спецификации са заложени високи изисквания, които ще бъдат спазени. Това увериха от екипа, работещ по проекта за нов пешеходен ринг.

Компромиси с качеството няма да бъдат правени, категоричен е кметът Иван Портних. Според него новите плочки са от дълготраен и издържлив материал. Първите гранитни павета вече са доставени във Варна, предстои да пристигнат и клинкерните. Всички стари демонтирани плочки са прибрани и част от тях вече са намерили място в различни градинки.

Очаква се следващата седмица от Енерго Про да приключат работа по подмяна на електросъоръженията и да започне полагане на новите настилки. Ремонтните дейности, които са на стойност 5 милиона, са разделени на три етапа, за да не се затваря цялата пешеходна зона.

В момента се работи от площад "България" до Дупката, както и по градинката зад театъра. Там ремонтът трябва да приключи до 15 май. По време на активния туристически сезон на площад "Независимост" ще бъдат направени подобрения, но същинската работа ще продължи през есента. Последният етап включва района от бул. "Княз Борис I" в посока от площад "България" към хотел "Черно море".

За момента Дупката остава частна собственост. Тъй като общината не може да реши сама този казус, тя разчита на помощ от държавата, обясни за пореден път кметът. Докато това стане, там ще бъде сложена ограда с пана и изложба на открито. По проекта е заложено и допълнително озеленяване, както и изграждане на сухи фонтани, водата от които ще излиза директно от настилката и ще се връща обратно пак там.