Нов общински съветник положи клетва
Нов общински съветник положи клетва / Дарик Варна, архив

Валери Николаев Колев положи клетва като общински съветник на заседание на местния парламент. Той ще влезе на мястото на Марио Шиваров, чиито пълномощия като местен депутат бяха прекратени от ОИК след решение на съда заради конфликт на интереси.

Колев влиза в Общинския съвет като част от групата на ГЕРБ.

Марио Шиваров, който влезе с листата на ГЕРБ, но по-късно "прескочи" в БАСТА, а след неуспешен опит да стане съветник на Николай Бареков се оказа в крайна сметка независим, напусна Общинския съвет заради конфликт на интереси. Това реши на трета инстанция Върховният административен съд, чието последно заседание по делото, образувано след жалбата на Шиваров срещу акт на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, беше в края на май.

Преди година комисията установи, че в качеството си на лице, заемащо публична длъжност, общинският съветник е гласувал за учредяване на безвъзмездно право на ползване, за срок от 5 години върху част от имот - частна общинска собственост в полза на общинското дружество "Паркинги и гаражи-Варна". Според акта Шиваров е гласувал в частен интерес, тъй като по същото време е бил икономически свързан с дружеството, получило правото на ползване. Това е станало чрез участието на общинския съветник в дружествата "Център за мобилност" и "Транспортен център за мобилност", влезли в съдружие с общинската фирма.