Нивото на водата в язовир “Цонево” продължава да се повишава
Нивото на водата в язовир “Цонево” продължава да се повишава / DarikNews.bg

С 30 см се е покачило нивото на водата в язовир “Цонево” за последните 24 часа, заяви за Дарик шефът на “Напоителни системи” Ивайло Комитов. Свободният обем в момента е 17 млн. куб. метра, като само за едно денонощие е намалял с 5 млн. куб. метра.

Ситуацията засега е спокойна, но ако валежите продължат, 17-те млн. куб. метра ще се стопят за 4-5 дни, каза Комитов.

Река Камчия в горния си участък се е прибрала в коритото си, но при моста на “Пода” на пътя между Варна и Бургас е излязла на бермите. Това обаче изобщо не е тревожно, категоричен е шефът на "Напоителни системи".

Проблемът с едното от двете съоръжения, през които се изпуска водата от язовира, все още съществува. Преди няколко месеца авария извади от строя единия енергогасител. В тази ситуация се изпускат само по 14 куб. метра в секунда, а се приемат около 50 куб. м/сек.

От Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет са одобрили средства, но процедурата е доста тежка и тромава, оплака се шефът на “Напоителни системи”. Той обясни, че язовирът е публично-държавна собственост и “Напоителни системи” само го ползва. “Ние няма как да влагаме наши средства за възстановяването на тези съоръжения”, допълни Комитов.