Неправилно паркиране във Варна: Всеки трети фиш е в Морската градина
Неправилно паркиране във Варна: Всеки трети фиш е в Морската градина / Дарик Варна, архив
Тодор Иванов
88257
Тодор Иванов
  • Тодор Иванов

Всяка трета глоба за неправилно паркиране във Варна е издадена на шофьори, оставили автомобилите си върху зелени площи в Морската градина. От началото на годината санкционираните водачи са общо 8 132, от които 2 879 са с фишове заради навлизане с коли в парка. Данните бяха оповестени от зам.-кмета по сигурността Тодор Иванов в предаването „Зала Пленарна” по Дарик.

„В района на „Пикадили парк” има изграден паркинг за 100 автомобила, който в момента е безплатен. Той обаче не се използва, а се паркира върху зелените площи.
„Не искаме да глобяваме водачите, а да ги дисциплинираме и затова служителите на общинска полиция на входовете на парка ги насочват към паркинга”, коментира Иванов. Той добави, че идентична е ситуацията и с паркинга на Община Варна, който стои полупразен, а гражданите предпочитат да паркират в нарушение в съседни улички, вместо да платят такса от 2 лева за първия час и по 1 лев за всеки следващ.

Иванов признава, че не могат да бъдат репатрирани автомобилите на всички нарушители само с два „паяка” и затова общината планира да закупи още три.

Общината възнамерява да продължи да изгражда и системата за улично видеонаблюдение, която сега обхваща детските градини, училищата и обновената централна част. Често записите са използвани и от полицията при разкриване на джебчийски кражби.
„Джебчийките са един от най-безскрупулните криминални контингенти. Те се обучават за такива още от деца и нямат проблем да оберат пенсионерка, която получава 120 лева пенсия. Записът нямат процесуална стойност, но съдията формира вътрешното си убеждения, след като го изгледа в съдебната зала”, добави Иванов, който беше начело на варненската полиция преди да заеме поста на зам.-кмет.

25 агресивни бездомни кучета са прибрани от варненските курорти след началото на летния сезон. Скоро трябва да стане ясен броят на безстопанствените животни в общината, като преброяването се извършва от неправителствена организация. 

Целият разговор с Тодор Иванов е в прикачения звуков файл.