Настъпва кулминацията на Tall Ships - Парадът на ветрилата
Настъпва кулминацията на Tall Ships - Парадът на ветрилата / Дарик Варна, архив

Най-зрелищната част от Международната ветроходна регата Tall Ships предстои днес във Варненския залив. Ветроходите, които са във Варна, ще издуят платна във Варненския залив, като поздрав към жителите и гостите на града.

Парадът на ветрилата ще започне в 13 часа. Два часа по-рано платноходите ще започнат да се изнасят от варненското пристанище. Начело на ветроходната флотилия се очаква да застане българската баркентина "Калиакра".

Вижте пълната програма за "Тол шипс"

Очаква се атракцията да бъде наблюдавана от десетки хиляди варненци и гости на града от различни места край брега.

Условията за ветроходния парад е възможно да не са най-благоприятните. Според прогнозата на синоптиците днес по Черноморието ще има значителна облачност, а след обяд на много места ще има и валежи от дъжд. Ще духа умерен, след пладне по северното крайбрежие - до силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 20 и 24 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

"Калиакра" зарадва посетителите на "Тол Шипс" с уникално светлинно шоу (СНИМКИ)

Парадът на ветрилата ще сложи край на поредното варненско домакинство на най-значимото морско състезание в света. Предишните бяха през 2010 г. и 2014 г. За първи път обаче Варна е последна спирка в престижната регата в дните от 1 до 4 октомври. Преди това ветроходната флотилия премина през Констанца, Новоросийск и Сочи.