Нашенец и двама чужденци в ареста за източване на банкови карти
Нашенец и двама чужденци в ареста за източване на банкови карти / Sofia Photo Agency, архив

Руснакът Вадим Бернард Шеен и Сергей Шарашенидзе от Естония, разследвани заедно с българина Тодор Димитров за източване на данни от банкови карти чрез престъпна схема в интернет, за изготвяне на фалшиви платежни инструменти и за използването им, остават във варненския арест. Апелативният съд в морската столица потвърди първоначалния арест на двамата чужденци, които Окръжният съд задържа миналия понеделник. Междувременно прокуратурата е определила 500 лв „парична гаранция" за Тодор Димитров - третият обвиняем по това досъдебно производство, съобщиха от пресслужбата на Апелативния съд.

На 7 март тази година при специализирана полицейска акция в хотел "Иглика" в „Зл.пясъци" органите на реда иззели от Шеен и Шарашенидзе множество бели пластики. Бързите следствени действия и самопризнанията на естонеца установили, че преправените платежни инструменти са в резултат на непозната доскоро у нас схема за източване на данни от чужди банкови карти. Уебсайт, създаден специално за продаване на банкова информация, бил в основата на новата престъпна схема.

Специалната интернет страница създавала сложен механизъм от действия по регистрация, която става чрез поръчители и такси. Веднъж допуснати до on-line пазара играчите можели дори да избират държава, от която да „закупят" информация за чужди банкови карти. Сложната система със сигурност е действала и в България. Разследващите установили, че Вадим Шеен е извършил транзакция с фалшива пластика. Чужденците са живели в престижни хотели, пазарили са с фалшивите карти скъпи стоки, които са препродавали, за да имат "живи" пари. По това досъдебно производство е разпитан и свидетел от Несебър, а информацията от това ще се преценява допълнително.

Втората съдебна инстанция потвърди изводите на Варненския окръжен съд, според който събраните в хода на разследването веществени доказателства, самопризнанията на Сергей, както и обясненията на другите обвиняеми лица обосновават по категоричен начин предположението, че чужденците са съпричастни към обвиненията за източване на банкова информация, за преправянето на платежни инструменти и за служенето с тях.. Вадим има и обвинение за притежание на малко количество марихуана.

Апелативният съд потвърди и извода, че съвсем реална е опасността ако са на свобода всеки един от двамата да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. 27-годишният Вадим вече е бил осъждан в Германия за пребиваване без документи, както и във Франция за хулиганство. Именно във френския затвор се е запознал с Тодор Димитров. Осъждан във Франция е и Сергей, и то за фалшифициране на банкови карти.

Определенията на Апелативния съд не подлежат на обжалване.