Морско учение край Варна пресъздава катастрофата с „Коста Конкордия“
Морско учение край Варна пресъздава катастрофата с „Коста Конкордия“ / Reuters, архив

Тази година военноморското учение „Бриз" ще се проведе по сценарий, наподобяващ катастрофата с 290-метровия лайнер „Коста Конкордия". Учението ще се проведе край Варна това лято, а сценарият вече се пише от специалисти във ВМС, обяви капитан Валентин Енчев, шеф на Морска администрация-Варна.

За да се пресъздаде бедствието, в морето ще бъдат спуснати повече от 30 пасажери, обясни варненският шеф на Морска администрация. Според него тенденцията е през следващите години пасажеропотокът във Варна да се увеличава.

95 на сто от морските инциденти се случват на разстояние до 5 мили от брега, показва опитът от миналата година. За близките инциденти Морска администрация няма проблем да реагира. За по-далечните ще се разчита на вертолетите „Пантер" на ВМС, добави кап. Енчев. „Пантерите" от вертолетна база „Чайка" отговарят за цялото родно крайбрежие и Североизточна България, отбеляза зам.-областният управител Пламен Манушев, който е бивш началник на ВМС.

До дни между „Морска администрация" и ВМС ще бъде подписано споразумение за общ план за действие при морски инциденти.

В момента Морска администрация разполага с 4 спасителни средства. При нужда ще бъде активиран и модерният кораб „Eнтърпрайз" на „Бон Марин", специализиран за ликвидиране на нефтени разливи.

Статистиката показва, че на всеки две и половина години в морето край родния бряг става голям инцидент. Последният такъв бе през ноември 2012 г., когато край нос Емине се сблъскаха плаващият под холандски флаг танкер "Алесандро ДП" и "Карам 1", плаващ под флага на Сиера Леоне. В резултат натовареният с 2 600 тона скрап "Карам 1" потъна. Петима души от 10-членния екипаж бяха спасени.