Младежки лидер на ДПС се оплаква от дискриминация заради уволнение като зам.-областен управител
Младежки лидер на ДПС се оплаква от дискриминация заради уволнение като зам.-областен управител / Dariknews.bg, архив

Заради уволнението си като зам.-областен управител на Варна председателят на младежката организация на ДПС в региона Мерткан Ибрямов е подал жалба до Комисията за защита от дискриминация (КЗД), научи Дарик. Той заемаше държавния пост по време на управлението на кабинета „Орешарски”, а освобождаването му е станало със заповед на служебния премиер Георги Близнашки. Документът е подписан в края на месец септември 2014 г. – няколко дни преди предсрочните парламентарни избори. По същото време Ибрямов е ползвал отпуск, тъй като е бил в предизборна кампания като кандидат за депутат на ДПС. В жалбата си той е посочил, че е потърпевш от множествена дискриминация – на политически и етнически признак.

„Смятам, че съм третиран различно от други зам.-областни управители, сред които също имаше кандидати за народни представители. Те обаче не бяха освободени от служебния министър-председател, а от Бойко Борисов, когато той стана премиер. Жалбата ми е въпрос на чест”, обясни пред Дарик Ибрямов. По думите му в издадената от Георги Близнашки заповед не са посочени мотиви за освобождаването му.

Първото заседание на КЗД по жалбата на Мерткан Ибрямов е трябвало да бъде тази седмица, но е отложено, понеже не са събрани достатъчно материали по производството.