Министър Василев: България има проблем с демокрацията
Министър Василев: България има проблем с демокрацията / netinfo
Надявам се избирателният закон да бъде приет преди март следващата година, за да могат нововъведенията в него да бъдат технически реализирани преди парламентарните избори през следващото лято. Това заяви край Варна министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев

Подкрепям всички идеи в посока по-голяма честност на изборите, по-висока избирателна активност и по-голямо доверие в демокрацията, добави министър Василев по повод идеята гласуването да става с пръстов отпечатък на гласоподавателя и по този начин да се избегнат фалшификации в изборния процес.

Нагласите на отделните политически партии към гласуването с пръстов отпечатък се оформя от това как то ще се отрази на техните резултати. В България трябва да се замислим за политическата система, а не за партийните резултати догодина.

В момента България изпитва известни проблеми с демокрацията. Не знам дали на този континент има държава, в която да има такова съмнение за купуване на гласове и фалшифициране на изборни протоколи, коментира министърът на държавната администрация.

При 30% избирателна активност всъщност ни управлява изборът на малцинството. Единственият начин да разберем какъв е реалният избор на българите е въвеждането на задължително гласуване, каквото има в Белгия и Гърция, добави евродепутатът Биляна Раева.

В курорта "Ривиера" край Варна министър Николай Василев и евродепутатът Биляна Раева откриха информационен ден за новите процедури по Оперативна програма "Административен капацитет"/ОПАК/, насочени към структурите на държавната администрация.

На 28 май МДААР стартира пет нови процедури по ОПАК на обща стойност 45 млн. лв. За 20 млн. лв. могат да се състезават централната, областните и общинските администрации с проекти, които предвиждат дейности за повишаване на прозрачността, отчетността и превенция на корупцията. Останалите 25 млн. лв. са предназначени за подобряване на ефективността и прозрачността в работата на съдилищата. Минималната стойност на проектите е 500 000 лв., максимален праг – няма. Срокът за изпълнението им е 12 месеца. Срокът за подаване на проектните предложения е 30 юли 2008 г.

До момента усвоените средства по ОПАК в Североизточния регион са близо 306 000лева. Варненска област е на второ място в страната по изготвени и одобрени за финансиране проекти, като във Варненско са одобрени 4 проекта - “Асоциация за подпомагане на икономическото развитие и европейската интеграция”, “Сдружение за социално развитие и интеграция”, “Асоциация на Българските Черноморски общини” от Варна и фондация “Камчийски бряг” от Аврен. “Ако след 1 година Варненският регион и Североизточният, като цяло, запазят позициите си, ще бъдем много доволни”, сподели в тази връзка министър Василев.

Следобед министър Василев посети Варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски", където връчи на директора Мариана Михайлова сертификат за предоставяне на 6 нови компютърни конфигурации. Основен инициатор на събитието се оказа десетокласникът Димитър Димитров, който през март зае поста на министър на държавната администрация в рамките на инициативата „Мениджър за един ден".