Местят паметника от градинката пред Автогарата
Местят паметника от градинката пред Автогарата / снимка: Румен Сарандев, petel.bg

Мащабна операция по преместване на тежката скулптура „Движение" с автор Евгени Баръмов планира община Варна. В момента монументалната композиция се намира пред автогарата, а новото й място засега е определено в района на Двореца на културата и спорта и Военноморското училище, пише "Петел".

Сложната операция се налага по искане на частните собственици на гарата, които притежават и прилежащия терен, на който е поставена скулптурата, изработена от цимент.

За преместването вече има взето решение от Eкспертния съвет към общината, отговарящ за естетиката на градската среда. Шефът на автогарата Веселин Михайлов разказа, че до него се е стигнало на третия опит да бъде освободен теренът, за който има инвестиционни намерения.

От своя страна общинарите държат задължително да бъде взето под внимание мнението на автора. Разполагането на „Движение" е свързано концептуално с посоките на света, като в случая скулптурата „сочи" на запад. Възможно е при пренасянето й на друго място идеята да бъде променена. Това обаче изцяло зависи от мнението на създателя й.