/ netinfo
Конна езда, бой с мечове, стрелба с картечница и истински десант от хеликоптер ще има в събота в парка на „Аспарухово”
Исторически спектакъл „Българската армия - от Аспарух до наши дни” ще видят варненци навръх Деня на независимостта. В бойните възстановки в парка в „Аспарухово” ще се включат около 300 души, сред които и истински бойци от ВМС. Ще хвърчат стрели, ще свистят мечове и ще гърмят гранати, разкриха организаторите на мащабното събитие. 

Събитието ще започне в днес от 11.00 часа с националния химн, изпълнен от прекрасната малка принцеса Биляна Тодорова. Очаква се спектакълът да продължи около 4 часа.
 
Карин дом ни кани на фестивала „Усмихни се”

Ще бъдат пресъздадени различни периоди от военната история на България в изпълнение на клубове за исторически възстановки, сред които "Бран", "Чигот", "Клуб "Миноносец Дръзки", "Братя по оръжие", Първи ученически гвардейски отряд от Кърджали, "Хайдути", "Бага-тур" и Национално дружество "Традиция" - Регионален Клон "8-ми пехотен Приморски полк".

Реализмът ще бъде гарантиран с демонстрация на десант с вертолет и парашутисти от бойния ни морски флот, които ще се приземят в района на „бойните действия” - поляната до спортните игрища, разкри заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев,

Във възстановките ще се включат мотоциклети и картечници от Втората световна война. Пресъздаването на бойните действия включва  и взривяване на гранати. 

Предвидени са демонстрации на помощни средства и служебна техника, приети на въоръжение в структурите на Военна полиция, Гранична полиция и ВМС. Сред атракциите ще са бронираните машини „Пустинни котки” и граничарско куче.  

Предвидени са всички мерки за безопасност. Зрители на спектакъла могат да бъдат и малки деца, увери Живко Костадинов, началник на варненския отдел на изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело".

„Не сме забравили чувството си за национална гордост и искаме да го подчертаем и предадем на подрастващото поколение”, изтъкна Анатоли Георгиев, председател на Сдружение „Бран”. 

Спектакълът е по повод 110-тата годишнината от обявяване на Независимостта на Република България и 140 години от създаване на Българската армия. Ще се проведе с подкрепата на Варненска и Великопреславска митрополия, Министерство на отбраната, Териториална дирекция "Военни клубове и военно-почивно дело" - Варна, регионалните дирекции на МВР,  Военна полиция и Гранична полиция, Община Варна, Фондация "Въздигане", Общински детски комплекс, Съюз на подводничарите и други.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК