Марин Митев, Химимпорт: Строителството на стадион Варна може да стартира през лятото
Марин Митев, Химимпорт: Строителството на стадион Варна може да стартира през лятото / Dariknews.bg

До края на юли 2015 г. е възможно да започне изграждането на грубия строеж на стадион „Варна“. Съоръжението е проектирано наново, като капацитетът е намален от 32 000 на 22 000 седящи места, а разходите по изграждането на новия стадион са оптимизирани от 200 млн. на 75 млн. лв. За довършването на новото съоръжение пък ще са нужни общо 50 млн. лв., с които инвеститорът „Химимпорт“ в момента не разполага.

Това заяви на среща с протестиращи граждани изпълнителният директор на дружеството и представител на акционерите в „Спортен комплекс Варна“ Марин Митев. Планираният за днес протест за изграждането на стадион „Варна“ се превърна в дискусия с инвеститора в зала „Пленарна“ в общината.

Марин Митев, Химимпорт: Строителството на стадион "Варна" може да стартира през лятото
netinfo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По негови думи причината стадион да няма е настъпилата финансова криза през 2009 година, а не наличието на подпочвени води. Представителят на инвеститорите обясни, че през 2005 г. „Химимпорт“ е поел ангажимента да издържа местния "Черно море" с бюджет от около 4,5 млн. лв. на година и да реконструира съществуващия „Юрий Гагарин“ за около 20 млн. лв.

Тъй като съоръжението е било в окаяно състояние и не е позволявало ремонт, който да отговаря на съвременните изисквания и в същото време теренът е ориентиран в посока север-юг, а не изток-запад, инвеститорите са изразили своето намерение да построят нов стадион по подобие на този в Кьолн. По думите на Митев обаче никъде в споразумението с общината не е описано, че дружеството се задължава да изгражда нов такъв.

„Ние имахме най-доброто намерение да го сторим, тъй като Варна има нужда от ново съоръжение за футбол. Наложи се да инвестираме в ремонт на стадион „Младост“, където изградихме писта, тъй като новият стадион няма да има такава. Инвестирахме в реновиране на игрищата под моста, където тренира школата. За нея се отделят по 500 000 лв. годишно. В същото време вече 10 години изпълняваме ангажимента си към ПФК "Черно море" и отделяме по над 4,5 млн. лв.“, обясни изп. директор на "Химимпорт".

Марин Митев, Химимпорт: Строителството на стадион "Варна" може да стартира през лятото
netinfo

Тъй като с настъпването на финансовата криза ситуацията се е променила, инвеститорите са променили първоначалните си намерения и е изработен нов проект, който да намали капацитета на съоръжението и да оптимизира разходите. Въпреки това обаче не стигат близо 50 млн. лв. за доизграждането му. Инвеститорът разполага в наличност с близо 20 млн. лв., които са достатъчни за стартиране на грубия строеж или за реновирането на старото съоръжение.

Марин Митев, Химимпорт: Строителството на стадион "Варна" може да стартира през лятото
netinfo

Заради това Митев предложи на събралите се граждани 3 варианта, в които Варна да има стадион. „Първи – да продължим да издържаме Черно море, да инвестираме в старт на строежа и да отдадем земята, която е близо 60 декара под наем, да се продадат акции или да се търсят други начини на финансиране, тъй като трябва да се намерят останалите средства. Втори вариант – да продължим да издържаме клуба и да извършим само ремонт на старото съоръжение както си беше. Но тогава няма да отговаря на изискванията на УЕФА. И третият вариант – да реновираме стадиона и да се откажем от издръжката на клуба. Но тогава Варна няма да има отбор. Затова най-приемлив изглежда първият вариант и ние търсим възможности именно за него“, разясни Митев.

Според него трудно ще се намери възможност за държавна помощ, а общинско финансиране изглежда невъзможно. Той разкри, че се търсят възможности за финансиране по програма „Джесика“ за ремонт на стадион „Тича“ в размер на 4 млн. лв. Ремонтът ще включва изграждането на нов терен, поставянето на осветление и нови седалки, както и ремонт на козирката и съществуващата сграда – съблекални и зала за пресконференции.

Марин Митев, Химимпорт: Строителството на стадион "Варна" може да стартира през лятото
netinfo

Инвестицията в изграждането на ново съоръжение пък трудно би се върнала само от продажбата на билети, организирането на спортни мероприятия и концерти. Именно това пречи и на намирането на други желаещи, които биха вложили 50 млн. лв. в довършването на спортното съоръжение.

„Няма такива луди, които да искат да дадат толкова пари. Заради това търсим варианти с отдаването на земя под наем. Трябва да се строи, за да се вдигне и цената на квадратен метър“, каза изпълнителният директор на „Химимпорт“.