Марешки да стане консултант на здравния министър, предлага Яне Янев
Марешки да стане консултант на здравния министър, предлага Яне Янев / Веселин Марешки
Марешки да стане консултант на здравния министър, предлага Яне Янев
54918
Марешки да стане консултант на здравния министър, предлага Яне Янев
  • Марешки да стане консултант на здравния министър, предлага Яне Янев

Бизнесменът Веселин Марешки да стане консултант на Десислава Атанасова, предлага лидерът на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев. По думите му по отношение на лекарствената политика новият здравен министър иска да приложи „модела Марешки”. 

„Не го казвам на шега, казвам го директно. Марешки предложи този модел на предишния министър преди по-малко от 3-4 месеца -  да вземе и от едните, и от другите. Т.е. ако иска министърката да приложи „модела Марешки”, по-добре да покани бизнесмена за официален консултант. Той да й предложи нова схема на лекарствена политика и така, както в неговите аптеки има по-евтини лекарства, по същия начин да има лекарства на по-ниска цена в цялата аптечна мрежа”, каза Яне Янев.

Според него Атанасова се опитва да излезе извън матрицата на това, което правеха всички досегашни здравни министри. „Ефективни ходове обаче няма”, коментира лидерът на РЗС. Той повтори, че е наложителна радикална реформа в здравеопазването.

„Считаме, че НЗОК продължава да бъде един ненужен държавен монопол, една държавна пирамида, която утежнява съдбата и на пациенти, и на лекари. Всички губят от модела, по който работи Здравната каса, и там няма как да се спрат течовете. При сегашния порочен модел няма как и да се хване къде точно изпуска системата”, допълни депутатът.