Липсва снимка от телефона на Георги, правена в нощта на убийството на Радостина
Липсва снимка от телефона на Георги, правена в нощта на убийството на Радостина / Дарик Варна

Снимка, правена в нощта на убийството на Радостина Евтимова, е изтрита от мобилния телефон на подсъдимия Георги Цветанов, показа назначената от Варненския окръжен съд експертиза. Вещото лице Венко Гергов е успяло да възстанови 33 изтрити снимки, с изключение на въпросната. Информация за нея се съдържа в паметта на телефона. Кадърът е направен в 4:14 часа на 6 март 2009 г. Обяснението на вещото лице по въпроса защо единствено въпросният файл не може да бъде възстановен беше, че причината за това е в използвания от него софтуер.

Откритата в телефона на Георги снимка на голо тяло с прободни рани по гърба, е направена 2 часа по-късно. Според информацията на файла - той е създаден в 6:14 часа.  Направен е от модел на същия телефон – Nokia 3250, но експертизата не може да докаже, че става въпрос и за същия апарат.

Следствен експеримент, поискан от защитата на подсъдимия, показа, че при две снимки, правени в един ден – в името на втората се образува разширение, показващо нейната поредност. Такова разширение липсва в името на файла, открит в телефона на подсъдимия, въпреки че по-рано същата нощ с него вече е правена снимка. Възможното обяснение е, че файлът е преименуван или е получен чрез Bluetooth от същия модел апарат.

В часовете между двете снимки с телефона на Цветанов са снимани още видеоклипове, които са били изтрити. В съдебната зала беше показан 6 секунден клип от нощта на трагедията, на който се виждат Георги и Радостина. Двамата са прегърнати и се чува силна музика.

При изслушването на резултатите от експертизата прокурорът Радослав Лазаров и адвокатът на Цветанов Илиян Василев си рамениха остри реплики. Лазаров определи поведението на защитата като „невъзпитано”, на което Василев отговори, че обвинението се страхува от следствения експеримент.

В компютъра на Радостина не е запазена историята на чата й по skype с нейния приятел в Лондон Петър в нощта на убийството, понеже опцията за това е била изключена. Това показва екпертизата на компютъра на жертвата. Лаптопът е използван за последно в 5:49 часа на 6 март. След това в него не е влизано през друга операционна система, нито твърдият диск е включван в друг компютър.

Има данни, че същата нощ от лаптопа е изтривана информация, но не може да се твърди дали въпросните файлове са премахнати от потребител или от операционната система. Заключението на вещото лице е, че няма възможност те да бъдат възстановени.

Във вторник процесът продължава с изслушване на психиатричната експертиза на подсъдимия Георги Цветанов, както и с неговите показания.